Vrouwen & pumps: een haat-liefdeverhouding

Waarom doen we het onszelf toch elke keer weer aan? Halverwege een gezellige stap- of feestavond niet meer weten hoe je moet gaan staan om de druk van je voeten af te halen en je rug te ontlasten. Waar komt die eeuwige fascinatie van vrouwen – en mannen – voor hoge hakken vandaan?

hoge-hakken-vrouwen-header

Evolutionair

Die fascinatie is eenvoudig terug te voeren tot de evolutie. Aangezien de mens op twee benen loopt en dat lastiger voor het evenwicht is dan je op vier ledematen voortbewegen, heeft het menselijk lichaam zich in de loop der eeuwen aangepast en is er een steeds duidelijkere S-vorm in de wervelkolom zichtbaar. Vooral bij vrouwen, omdat deze S-vorm tijdens zwangerschappen noodzakelijk is om tegenwicht aan het verschuivende zwaartepunt van de buik te geven. En ook niet geheel toevallig is dat door de S-vorm de secundaire geslachtskenmerken van de vrouw beter uitkomen: de billen en borsten. En deze “assets” spelen natuurlijk weer mee in het aantrekken van een partner.

Instinctief gaan we daarom misschien toch telkens weer op zoek naar een paar pumps, meestal met als korte termijnstreven om een langere, en daarmee vaak slankere, look te creëren. En daarnaast zou het de bedprestaties van de vrouw verbeteren.

hoge-hakken-betere-sex

Wist je dat…

…in het modebewuste Italië het hoge hakken-fenomeen is uitgegroeid tot een ware hype? Italianen zeggen niet simpelweg ‘hoge hakken’, maar refereren ernaar met de term tacco dodici, hakken van twaalf centimeter. Er worden complete tacco dodici-feesten gegeven en er zijn talloze facebookpagina’s en fanpages aan gewijd. Vrouwen sluiten dus verbonden om samen het wel en wee van de meest gehate en tegelijkertijd meest geliefde schoen te delen.

Tags: , ,